dojang.club

Νέο site  dojang.club

Μπορείτε να βλέπετε αναρτήσεις για αρχαίες και σύγχρονες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αγωνίσματα και στο νέο μας site που είναι ήδη σε λειτουργία : dojang.club.

Ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον

Περισσότερα

[divider_top] [divider_top]

Συνδυασμοί χεριών για TAEKWONDO

Το Taekwondo αν και σήμερα είναι ένα πολύ γνωστό παγκόσμιο άθλημα, όταν ξεκίνησε, την δεκαετία του ’40, ήταν μια καθαρή πολεμική τέχνη. Η πρώτη τεχνοτροπία που αναπτύχθηκε ήταν το Chung Do Kwan Taekwondo, από τον Lee Won Kuk το 1944, περιελάμβανε τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια και σκοπό είχε να οπλίσει τον μαθητή με μία μέθοδο που θα τον βοηθούσε να επιβιώσει σε συνθήκες ελεύθερης μάχης δρόμου. 

Από την δεκαετία του ’70 αναπτύχθηκε η αθλητική εκδοχή του συστήματος η οποία είχε κανονισμούς, διαιτητές, κριτές, προστατευτικά και σκοπό την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Αυτό που δεν είχε ήταν ένα σύνολο τεχνικών, κυρίως των χεριών, το αρχικό μαχητικό πνεύμα, την ισχύ και την ομορφιά μιας ολοκληρωμένης πολεμικής τέχνης.

Οι συνδυασμοί που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό βασίζονται στην αρχική μαχητική εκδοχή του Chung Do Kwan Taekwondo. Μπορούν να αξιοποιηθούν σαν ένα κανάλι που θα σας συνδέσει με την μαχητική μορφή του συστήματος, σαν μια αφορμή να συμπληρωθεί το τεχνικό κενό που δημιούργησαν οι αθλητικοί αγώνες αλλά και σαν μια απλή μέθοδος αυτοάμυνας σε συνθήκες ελεύθερης μάχης δρόμου.

Αν διαβάζοντάς το σας βοηθήσει να δείτε την δυνατή πολεμική εικόνα του πραγματικού Taekwondo, τότε θα έχει επιτύχει τον σκοπό του.

Author: Spyros P. Loumanis

Για να δείτε τις πρώτες σελίδες και για παραγγελίες πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους

[divider_top]

Spyros Loumanis

Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, μας φέρνουν σε επαφή με τα πολιτιστικά στοιχεία της εποχής και του τόπου που αναπτύχθηκαν.
Μελετώντας τες μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.

Περισσότερα

[divider_top]

World Taekwondo Federation

Η World Taekwondo Federation (WTF) ιδρύθηκε στις 28/5/1973, στην Σεούλ, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 35 χωρών. Πρώτος Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Dr. Un Yong Kim με τετραετή θητεία. Η έδρα της ήταν το Kukkiwon.

Είχε προηγηθεί η τέλεση του Πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, του οποίου οργανωτής ήταν η Korea Taekwondo Association στο Kukkiwon στις 25-27 Μαΐου του 1973 , με την συμμετοχή 200 αθλητών από 19 χώρες.

Τα επόμενα χρόνια η WTF διέδωσε το αθλητικό Taekwondo σε όλες τις ηπείρους, έγινε μέλος όλων των μεγάλων αθλητικών οργανισμών, και οργάνωσε αγώνες Παγκόσμιους, και Ηπειρωτικούς, ενώ από τους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σύδνεϋ, κατόρθωσε να κάνει το Taekwondo επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 70.000.000 αθλητές του WTF Taekwondo σε όλο τον Κόσμο.

Στις 5 Απριλίου του 2010 η WTF είχε 192 χώρες-μέλη.

Αναλυτικά:

Ασία: 43 μέλη
Ευρώπη: 49 μέλη
Αμερική: 42 μέλη
Αφρική: 44 μέλη
Ωκεανία: 14 μέλη

Από τις 12 Απριλίου του 2005, Πρόεδρος της είναι ο Dr. Chungwon Choue.

Έχει Τεχνικές Επιτροπές για τις μονομαχίες, τα Poomsae, ιατρική, Δημοσίων Σχέσεων, γυναικών κ.λ.π.

Εκδίδει ηλεκτρονικό περιοδικό και διατηρεί μια πολύ ενημερωμένη ιστοσελίδα όπου μπορεί κανείς να βρεί τα πάντα για το Taekwondo και τις δραστηριότητές της.

Πηγή: www.wtf.org

[divider_top]

World combat games

Τα πρώτα World Combat Games διεξήχθησαν στο Πεκίνο μεταξύ 28/8 και 4/9/2010. Έλαβαν μέρος πολλοί από τους καλύτερους αθλητές του Κόσμου.
Οι Αγώνες διήρκεσαν 8 ημέρες και περιελάμβαναν 13 Πολεμικές Τέχνες και Μαχητικά Αθλήματα, Ολυμπιακά και μη, συμμετείχαν δε 1108 αθλητές.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα εξής αθλήματα και τέχνες:
• Aikido
• Judo
• Ju jutsu
• Πυγμαχία
• Muay Thai
• Sambo
• Sumo
• Karate
• Kendo
• Taekwondo
• Wushu
• Kick Boxing
• Πάλη

Ο χώρος που έλαβε χώρα η διοργάνωση, ήταν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Πεκίνου.
Γνωστές Προσωπικότητες του Αθλητισμού και του Θεάματος όπως ο γνωστός ηθοποιός του Hollywood Jet Li, ο οποίος ήταν και ο Πρεσβευτής του Wushu, ο θρυλικός Don “Dragon” Wilson, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Kick Boxing και ηθοποιός, και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Πάλης Rulon Gardener, λειτούργησαν σαν πόλος έλξης για το άθλημά τους και τους Αγώνες γενικά.
Η Ελλάδα έλαβε μέρος με 9 αθλητές (3 στο Karate, 3 στο Kick Boxing-Semi Contact, 1 στο Ju-jutsu, 1 στο Sambo, 1 στη Πάλη), και κέρδισε 4 ασημένια μετάλλια.
Η ιστοσελίδα από την οποία μπορείτε να αντλήσετε όλες τις πληροφορίες είναι: www.worldcombatgames.com . Πολλά video υπάρχουν και στο YouTube.

 

 

[divider_top]

Kukkiwon

Το Kukkiwon αποτελεί την Μέκκα του Παγκόσμιου Tae Kwon Do. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 30 Νοεμβρίου του 1972, με σκοπό να λειτουργήσει σαν κεντρικό γυμναστήριο για ασκούμενους στο Tae Kwon Do. Βρίσκεται στην Σεούλ στην περιοχή Yeoksam-Dong, Gangnam-gu. Στον χώρο του έγινε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 25 Μαΐου του 1973. Μέσα στον χώρο του , εκτός από τον κυρίως χώρο άσκησης – σε μέγεθος κλειστού γηπέδου μπάσκετ – στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του. Αποτελεί την παγκόσμια database όλων των κατόχων μαύρων ζωνών όλου του πλανήτη. Τα «Κορεάτικα Dan» καταχωρούνται και εκδίδονται εκεί. Όσοι υψηλόβαθμοι εκπαιδευτές, ανά τον κόσμο, έχουν την πιστοποίηση να απονέμουν τα διπλώματα αυτά, ουσιαστικά λειτουργούν σαν εκπρόσωποί του. Ο Πρόεδρός του, που έθεσε τους κανόνες και επηρέασε δραματικά στο πως θα γίνονται οι εξετάσεις και τι και πώς θα εξετάζεται ο κάθε ασκούμενος, ήταν ο Grand Master Woon Kyu Uhm (9 Dan). Ήταν Πρόεδρος του Kukkiwon για 49 χρόνια.

Όταν ιδρύθηκε, βρισκόταν στην ερημιά, τώρα περιστοιχίζεται από κτίρια που σχεδόν το κρύβουν. Γύρω του, κάνουν έντονη την παρουσία τους, όλες οι εταιρείες πώλησης αξεσουάρ με είδη για το Tae Kwon Do. Μπορεί κυριολεκτικά να βρεί κανείς τα πάντα.

Η αρχική αποστολή του για να διεξάγει εξετάσεις και σεμινάρια, έχει τώρα εμπλουτιστεί από πολλές ακόμη δραστηριότητες: διατηρεί την παγκόσμια Βάση Δεδομένων των πιο έγκυρων διπλωμάτων Dan, διεξάγει εξετάσεις και σεμινάρια για Κορεάτες και μη εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο, έχει την Παγκόσμια Ακαδημία του Tae Kwon Do, το Ινστιτούτο Ερευνών, ένα εξαιρετικό τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, το Μουσείο, εκδίδει ηλεκτρονικό περιοδικό, προβαίνει σε σειρά εκδόσεων βιβλίων κι DVDs, διατηρεί ιστοσελίδα με πλήρη ιστορικά στοιχεία, διάφορες δραστηριότητες προώθησης του Tae Kwon Do και βέβαια πολλές φωτογραφίες και ανανεωμένη και εύχρηστη δομή.

Μια περιήγηση στο επίσημο site του θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Πηγή: www.Kukkiwon.or.kr

[divider_top]

Korean Taekwondo Association

Η Korean Taekwondo Association ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1961. Ο σκοπός που σχηματίστηκε ήταν, να προωθήσει το Taekwondo σαν εθνικό άθλημα στην Κορέα, και παράλληλα να βοηθήσει στην καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία του Κορεάτικου λαού.

Αυτούς τους στόχους τους επιδιώκει με το να διοργανώνει αγώνες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να διεξάγει διεθνείς αγώνες, να παράγει διεθνούς επιπέδου αθλητές, να συμβουλεύει και να συντονίζει τις τοπικές οργανώσεις, να αναπτύσσει και να εγκαθιστά αγωνιστικό εξοπλισμό, να εκδίδει περιοδικά και δελτία τύπου, να διεξάγει εξετάσεις για όλες τις ζώνες, και να κάνει κάθε άλλη ενέργεια που χρειάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Συνεργάζεται τόσο με το Kukkiwon όσο και με την World Taekwondo Federation καθώς και με άλλους Οργανισμούς Κορεάτικους όσο και Διεθνείς.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ίδια όσο και για το Taekwondo. Ακόμη και cartoon με θέμα την ιστορία του Taekwondo υπάρχει!

Πηγή: www.koreataekwondo.org

[divider_top]

Iran’s World Taekwondo Center

Το Παγκόσμιο Κέντρο του Taekwondo του Ιράν, ιδρύθηκε στην Τεχεράνη, τον Μάιο του 2010 υπό την εποπτεία της World Taekwondo Federation, με την παρουσία του Προέδρου της Dr. Chou.

Το κτίριο έχει τέσσερις ορόφους, συνολική επιφάνεια 724m2, και περιλαμβάνει εστιατόριο γιά 75 άτομα, με τοπική και διεθνή κουζίνα, ξενοδοχείο για 96 άτομα, γυμναστήριο, αίθουσα προπόνησης 600 m2 με τέσσερα τερέν, δωμάτιο για μασάζ, και ιατρικό κέντρο.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την παρουσίαση το ανωτέρω άρθρο είναι εντυπωσιακές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www. Iritf.org.ir

[divider_top]

Chungju World Martial Arts Festival

Στην πόλη Chongju της Νότιας Κορέας, έγινε από 29/9-3/10/2010 το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών. Περίπου 400 άτομα από 30 ομάδες από όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας τις τέχνες τους. Αυτή τη φορά το Φεστιβάλ προμοτάριζε την προσπάθεια για παγκόσμια διάδοση του Teakgyeon, μιάς σημαντικής παραδοσιακής Κορεάτικης Πολεμικής Τέχνης. Το ενδιαφέρον είναι ότι από το 2010, το φεστιβάλ τελεί υπό την υποστήριξη της UNESCO.

Οι τέχνες που παρουσιάστηκαν ήταν το Teakgyeon, το Taekwondo, το Hapkido, το Karate, το Kung Fu, το Φιλιπιννέζικο Arnis, το Ταιλανδέζικο Muay Thai, το Kali από την Νοτιοανατολική Ασία κ.α.

Εκτός από επιδείξεις, έγιναν και αγώνες, το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Teakgyeon, ενώ στο Teakgyeon Cultural Village δόθηκε η ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για την τέχνη αυτή.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από το 1998 και φέτος τελέστηκε για 11η φορά, έχει δε επιλεγεί ως «εξαιρετικό φεστιβάλ» για 4η φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Κορέας.

Για περισσότερες πληροφορίας στο: www.martialarts.or.kr στο www.english.visitkorea.or.kr (attractions/events), και στο Google. Επίσης μπορείτε να βρείτε σχετικά video στο YouTube.

[divider_top]