Tae Kwon Do

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το Taekwondo σαν σύστημα κινήσεων, που περιλαμβάνει μια σειρά στάσεων, τρόπους χτυπημάτων και αμυνών με τα χέρια και τρόπους κτυπημάτων και αμυνών με τα πόδια. Χρησιμοποιεί όλο το σώμα, από την παλάμη, τα δάκτυλα των χεριών και την κλασσική γροθιά, μέχρι το πέλμα των ποδιών (φτέρνα, μετατάρσιο), με βασικές τεχνικές που εκτελούνται βασιζόμενες στην περιστροφική δύναμη του κορμού και τις στάσεις ισορροπίας.

Οι βασικές τεχνικές, εξασκούνται ανεξάρτητα αλλά και σε συνδυασμούς, αποτελώντας το θεμέλιο της Τέχνης.

Οι τυποποιημένοι συνδυασμοί βασικών τεχνικών που αντιστοιχούν στα διαφορετικά επίπεδα δεξιότητας ονομάζονται Pοοmsae. Περιέχουν όλο το φάσμα των τεχνικών και σκοπός τους είναι να προετοιμάσουν τον ασκούμενο για την ελεύθερη μάχη.

Oι ασκήσεις αυτοάμυνας, μελετούν σενάρια άμυνας και αντεπίθεσης με χρήση βασικών ή ελεύθερων τεχνικών απέναντι σε άοπλο η οπλισμένο επιτιθέμενο.

Στη μονομαχία εφαρμόζονται ελεύθεροι συνδυασμοί των τεχνικών.

Ο αρχάριος ξεκινά από την άσπρη ζώνη και προχωρά μετά από εξετάσεις κατά σειρά στην άσπρη-κίτρινη, κίτρινη, κίτρινη-πράσινη , πράσινη, πράσινη-μπλέ, μπλέ, μπλέ-κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη-μαύρη και μαύρη (1ο Dan). Μετά το 1ο Dan, που πιστοποιεί την καλή γνώση των βασικών τεχνικών, ακολουθούν οι βαθμοί, δηλαδή 2ο Dan, 3o Dan κ.ο.κ. που προδίδουν τον βαθμό δεξιοτεχνίας.

Το Taekwondo εκτός από την αρχική και κλασσική του μορφή σαν πολεμική τέχνη, καλλιεργείται και ως άθλημα σε όλον τον κόσμο. Η αθλητική του μορφή, το διέδωσε σε περισσότερες από 190 χώρες και υπολογίζεται ότι 70.000.000 άνθρωποι διδάσκονται σε πάνω από 100.000 σχολές παγκοσμίως. Η μεγάλη διάδοση του Taekwondo σαν άθλημα, το κατέστησε Ολυμπιακό, όπου η Ελλάδα είχε την ευκαιρία και τη χαρά να τιμηθεί με μετάλλια που της χάρισαν διακεκριμένοι αθλητές της (Μουρούτσος, Νικολαΐδης κ.α.). Είναι δε σημαντικό να αναφέρουμε ότι, το Taekwondo είναι το πρώτο σε ανάπτυξη άθλημα, στις σχολικές ηλικίες στην Ελλάδα.