Εκπαίδευση

Η Εκπαίδευση στη Σχολή μας περιλαμβάνει όλα τα μέρη που συνιστούν το Παραδοσιακό Taekwondo: τις Βασικές Τεχνικές που αποτελούν τα θεμέλια του συστήματος, τα Poomsae που είναι οι τυποποιημένοι συνδυασμοί τους, την Αυτοάμυνα που μελετά σενάρια και δημιουργεί αυτοματισμούς, τα Σπασίματα που οξύνουν την συγκέντρωση της ισχύος, και την Μονομαχία που τα συνδυάζει όλα μαζί.

Βασικές Τεχνικές – Kibon

Η βάση του Tae Kwon Do σαν συστήματος είναι οι βασικές τεχνικές. Ομαδοποιούνται σε τρείς κατηγορίες: στάσεις, τεχνικές αμυντικές και επιθετικές με τα χέρια και τεχνικές αμυντικές και επιθετικές με τα πόδια.
Οι στάσεις διακρίνονται κυρίως από το που βρίσκεται το κέντρο βάρους του σώματος.
Οι επιθετικές τεχνικές, δηλαδή τα χτυπήματα, τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, κύριο χαρακτηριστικό έχουν ότι το σημείο που έρχεται σε επαφή με τον αντίπαλο είναι είτε «αιχμηρό» είτε «κοφτερό».
Οι αμυντικές τεχνικές, δηλαδή οι αποκρούσεις, τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, κύριο χαρακτηριστικό έχουν ότι το σημείο που έρχεται σε επαφή με τον αντίπαλο είναι «πλατύ», ουσιαστικά «σαρώνει» κάποιο χώρο μπροστά από τον κορμό ή το κεφάλι προστατεύοντας τα.

Αυτοάμυνα – Hosinsul

Οι Αυτοάμυνες είναι σενάρια αντίδρασης σε προκαθορισμένες η ελεύθερες επιθέσεις με ή χωρίς όπλα. Βοηθούν τον ασκούμενο στο να μελετά αποστάσεις, γωνίες, ταχύτητες, δυνάμεις με ασφαλή τρόπο. Παράλληλα τον οπλίζει με σειρά αυτόματων αντιδράσεων σε περίπτωση ανάγκης. Έτσι του δίνει επιπλέον χρόνο για να αποφασίσει για την συνέχεια η μη της συμπλοκής.
Υπάρχει ελεύθερη επιλογή στον σχεδιασμό και την μελέτη των αντιδράσεων από τον κάθε ασκούμενο, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα να σχηματίσει το δικό του ρεπερτόριο αυτοματισμών που ταιριάζει καλύτερα στο δικό του σώμα, τον τρόπο που σκέφτεται και τον χαρακτήρα του.

Μονομαχία – Kyorugi

Η Μονομαχία συνιστά την ελεύθερη επιλογή όποιων τεχνικών από τον ασκούμενο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ανάλογα με την δεξιοτεχνία του, την εμπειρία, την αντίληψη, την φαντασία, την προσωπικότητα και την δομή του σώματός του κάνει τους συνδυασμούς που πιστεύει πως μπορούν να τον βοηθήσουν να νικήσει.
Η Μονομαχία με τα Poomsae είναι σαν διαδικασίες εντελώς αντίθετες. Στα Poomsae δεν υπάρχει καθόλου αυτοσχεδιασμός. Όλοι όσοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο πρέπει να εκτελούν το ίδιο Poomsae χωρίς να παρεκκλίνουν από την προκαθορισμένη σειρά των τεχνικών. Στην Μονομαχία δεν υπάρχει προκαθορισμένη σειρά τεχνικών, ο κάθε μαχητής μπορεί να επιλέγει τον τρόπο που θα μάχεται. Οποιοσδήποτε συνδυασμός, στρατηγική, τακτική, προσποίηση είναι ελεύθερη. Όμως η καλύτερη προετοιμασία για την αληθινή ελεύθερη μάχη είναι τα Poomsae. Χωρίς την εξάσκησή τους δεν μπορεί ο ασκούμενος να βελτιωθεί στη μάχη. Έτσι τα δύο αντίθετα ολοκληρώνουν τον μαχητή.

Poomsae

Τα Poomsae είναι σειρές συνδυασμένων βασικών τεχνικών, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και δυσκολίας που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτεχνίας. Πέραν της βελτίωσης σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρουν, συνιστούν την καλύτερη προετοιμασία για την ελεύθερη μάχη.
Το Taekwondo έχει 17 Poomsae. Τα πρώτα οκτώ αντιστοιχούν στις ζώνες έως και την μαύρη ζώνη 1ου Dan, ενώ τα επόμενα εννέα αντιστοιχούν στους βαθμούς από 2ο έως και 9ο Dan όντας πιο προχωρημένα.
Συγκεκριμένα τα οκτώ πρώτα Poomsae αποτελούν την ομάδα Taegeuk.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο από τα οκτώ τρίγραμμα που συνθέτουν το Palgwe αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα Poomsae, καθώς και τον αριθμό των κινήσεων που περιλαμβάνει:

1. Il jang  11
Κινήσεις: 18
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Keon” που αντιστοιχεί στον Ουρανό και συμβολίζει την έναρξη της Δημιουργίας όλων των πραγμάτων στο Σύμπαν.
2. E jang  22
Κινήσεις: 18
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Tae” που αντιστοιχεί στη χαρά και συμβολίζει τον συνδυασμό της εσωτερικής σταθερότητας με την εξωτερική απαλότητα.
3. Sam jang  33
Κινήσεις: 20
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Ree” που αντιστοιχεί στο «ζεστό και φωτεινό», την φωτιά και τον ήλιο. Αυτό είναι για να ενθαρρύνει τον ασκούμενο στην προστασία της δικαιοσύνης και τον ζήλο του για εξάσκηση.
4. Sa jang  44
Κινήσεις: 20
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Jin” που αντιστοιχεί και συμβολίζει την μεγάλη δύναμη της βροντής και την αξιοπρέπεια.
5. O jang  55
Κινήσεις: 20
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Son” που αντιστοιχεί τον άνεμο και συμβολίζει μαζί την δύναμη και την ηρεμία που ακολουθεί την ισχύ και την αδυναμία.
6. Yuk jang  66
Κινήσεις: 19
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Kam” που αντιστοιχεί στο νερό και συμβολίζει την αδιάκοπη ροή και την απαλότητα.
7. Jil jang  77
Κινήσεις: 25
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Kan” που αντιστοιχεί στο βουνό και συμβολίζει το να ζυγίζεις τα πράγματα, να ξέρεις πότε πρέπει να σταματάς και πότε να επιμένεις.
8. Pal jang  88
Κινήσεις: 27
Το τρίγραμμο που αντιστοιχεί είναι το “Kon” που αντιστοιχεί στην γή και συμβολίζει τις ρίζες και την εγκατάσταση, επίσης την αρχή και το τέλος.

Τα επόμενα Poomsae ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές. Αν δούμε σε κάτοψη τα σημεία που ακολουθούν τα βήματα, θα παρατηρήσουμε ότι αν τα ενώσουμε, σχηματίζουν ένα ιδεόγραμμα, το νόημα του οποίου χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο Poomsae.Έχουν ως εξής:
1. Koryo   1
Κινήσεις: 30
Το Koryo συμβολίζει τον άνθρωπο πού κατέχει την γνώση, ο οποίος χαρακτηρίζεται τόσο από ένα δυνατό μαχητικό όσο και από το δίκαιο πνεύμα του ανθρώπου που γνωρίζει. Το δυνατό αυτό πνεύμα έχει κληρονομηθεί από την εποχή των Βασιλείων Koguryo, Palhae και Silla τα οποία είναι το υπόβαθρο του Koryo Poomsae
.2. Keumgang  2
Κινήσεις: 27
Το Keumgang (που σημαίνει διαμάντι), έχει την σημασία της σκληρότητας και της περισυλλογής. Το βουνό Keumgang στην Κορεάτικη Χερσόνησο, έχει την ισχύ του κέντρου του πνεύματος του Έθνους, και ο πολεμιστής Keumgang Yeoksa, όπως ονομάστηκε από τον Βούδα, αντιπροσωπεύει τον ισχυρότερο πολεμιστή, και αποτελεί το υπόβαθρο του Keumgang.
3. Taebaek   3
Κινήσεις: 26
Το Taebaek είναι το όνομα ενός βουνού (που σημαίνει Λαμπερό βουνό), στο οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, ο Tangun, ο Ιδρυτής του Κορεατικού Έθνους, ίδρυσε το Έθνος. Σήμερα, το βουνό αυτό ονομάζεται Paektu, και είναι η κοιτίδα του Κορεάτικου Λαού.
4. Pyongwon   4
Κινήσεις: 21
Το Pyongwon ερμηνεύεται ως «πλατιά πεδιάδα». Είναι η πηγή της ζωής για όλα τα πλάσματα και το πεδίο όπου συμβαίνουν όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Το Pyongwon βασίζεται στην ιδέα της αφθονίας και της απεραντοσύνης .
5. Sipjin   5
Κινήσεις: 28
Η λέξη Sipjin σημαίνει «δεκαδικό σύστημα». Κυριαρχείται από τη σκέψη της αέναης ανάπτυξης του αριθμού 10. Αναφέρεται σε δέκα πλάσματα με μεγάλη διάρκεια ζωής, συγκεκριμένα: ήλιος, φεγγάρι, νερό, πέτρα, πεύκο, βότανο αιώνιας νεότητας, χελώνα, ελάφι και γερανός. Είναι δύο ουράνια σώματα, 3 φυσικές πηγές, 2 φυτά και 3 ζώα, όλα δίνουν στα ανθρώπινα πράγματα πίστη, ελπίδα και αγάπη.
6. Jitae   6
Κινήσεις: 28
Η λέξη Jitae σημαίνει «γή». Όλα τα φυσικά φαινόμενα προέρχονται από αλλαγές στη γή. Αυτό το Poomsae αντανακλά τις κυκλικές αλλαγές στη γή.
7. Chonkwon   7
Κινήσεις: 26
Η λέξη Chonkwon σημαίνει Ουρανός. Ο ουρανός θεωρείται πως είναι η αρχή από την οποία κατάγονται όλα τα πλάσματα και ο κόσμος. Η απεραντοσύνη του, σηματοδοτεί την δημιουργία, την αλλαγή και την ολοκλήρωση.
8. Hansu   8
Κινήσεις: 27
Η λέξη “Hansu” σημαίνει νερό. Το νερό είναι η πηγή της ουσίας που συντηρεί τη ζωή για όλα τα πλάσματα. Το Hansu συμβολίζει τη γέννηση της ζωής, την αύξηση, τη δύναμη και την αδυναμία, τη μεγαλοψυχία και την αρμονία, την προσαρμοστικότητα.
9. llyeo   9
Κινήσεις: 23
Το llyeo σημαίνει «ενότητα». Ο υπέρτατος σκοπός του Βουδισμού είναι η κατάσταση όπου όλα, μυαλό, σώμα και πνεύμα είναι Ένα. Διδάσκει ότι ένα σημείο, μια γραμμή ή ένας κύκλος καταλήγουν όλα σε ένα. Το Poomsae llyeo αντιπροσωπεύει αυτή την εναρμόνιση, η οποία αποτελεί την ουσία της πολεμικής τέχνης, και η οποία είναι εφικτή μετά από μακροχρόνια εκπαίδευση. Χαρακτηρίζει δε την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του Taekwondo.

Σπασίματα – Kyokpa

Τα σπασίματα με την χρήση βασικών η πιο εξεζητημένων τεχνικών, συνήθως σανίδων, τούβλων, ή πλαστικών φύλλων ιδιαίτερης αντοχής, αποδεικνύουν την δυνατότητα συγκέντρωσης της μέγιστης ισχύος σε μια στιγμή, σε ένα σημείο.

Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις επιδείξεις.
Στη Σχολή μας δεν εκτελούνται πρίν από το επίπεδο της μαύρης ζώνης, θεωρώντας ότι η τεχνική του ασκούμενου δεν έχει ακόμη ωριμάσει για κάτι τέτοιο.