Δύο είναι οι αρχές που διοικούν το Taekwondo σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, η World Taekwondo και το Kukkiwon.

Η World Taekwondo ασχολείται με τους αγώνες. Το Kukkiwon αποτελεί το Παγκόσμιο Αρχηγείο και την έδρα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Taekwondo. Το Kukkiwon απονέμει τα διπλώματα Dan, κάνει σεμινάρια, προωθεί το άθλημα με όλους τους τρόπους, στέλνει εκπαιδευτές σε όλο τον κόσμο, εκδίδει βιβλία, δημιουργούσε παλιά βιντεοκασέτες ενώ σήμερα διατηρεί ιστοσελίδες με πολλές πληροφορίες για το σύστημα, πραγματοποιεί εκπαίδευση στα Poomsae, διεθνή σεμινάρια και ακαδημαϊκές ανταλλαγές.

Το Kukkiwon ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, με σκοπό να είναι ο επίσημος κυβερνητικός οργανισμός για το Taekwondo .

Εποπτεύεται από τη Διεθνή Διεύθυνση Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της χώρας.

Η έδρα του είναι στο 635 Yeoksam-dong στην περιοχή Gangnam-gu της Σεούλ.

Η κατασκευή του κεντρικού κτηρίου ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 1971 και ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1972, με τα επίσημα εγκαίνια του οργανισμού να έχουν γίνει στις 6 Φεβρουαρίου 1973.

Τον Μάιο του 1973, η Κορεατική Ένωση Taekwondo και το Kukkiwon φιλοξένησαν το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με 200 αθλητές από 17 χώρες. Αν το επισκεφτείτε, θα δείτε ότι είναι σε διαστάσεις ενός μικρού γηπέδου μπάσκετ για τα σημερινά δεδομένα. Κάτω από τις “κερκίδες” υπάρχουν οι υπηρεσίες και τα γραφεία του.

Το Kukkiwon έχει μια μόνιμη ομάδα επίδειξης από τον Σεπτέμβριο του 1974. Αυτή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, εισάγοντας και διαδίδοντας το πνεύμα και τις δεξιότητες του Taekwondo.

Το 1978, το Kukkiwon κατάφερε τελικά να ενοποιήσει το Taekwondo ενσωματώνοντας τις 10 ξεχωριστές τεχνοτροπίες, τις Kwans. Chung Do Kwan, Moo Duk Kwan, Jido Kwan, Song Moo Kwan, Chang Moo Kwan, Kang Duk Won, Jung Do Kwan, Oh Do Kwan, Han Moo Kwan και Kwan li Kwan.

Δημιούργησε τις διαδικασίες των test προαγωγής σε Poom / Dan, προωθώντας με αυτό τον τρόπο ένα ενιαίο πρότυπο όσον αφορά την τεχνική και την εθιμοτυπία. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 9.000.000 κάτοχοι Poom / Dan στον κόσμο.

Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα πραγματικά μεγάλο φεστιβάλ, το World Taekwondo Hanmadang. Στο φεστιβάλ αυτό διαγωνίζονται στα σπασίματα, την αυτοάμυνα και τα Poomsae. Πέρα από αυτό αποτελεί και κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος την χώρα, την πατρίδα του στυλ.

Το 1983, ο Kukkiwon ξεκίνησε την Παγκόσμια Ακαδημία Taekwondo για να εκπαιδεύσει όσους  θέλουν να γίνουν Masters και έτσι να δημιουργήσουν το μελλοντικό Taekwondo.

Έχει επίσης αναπτύξει και ταξινομήσει συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών για όλα τα διαφορετικά μαθήματα του επιπέδου Master. Ως αποτέλεσμα, έχουν μέχρι τώρα αποφοιτήσει 5.000.000 εκπαιδευτές.

Το 2006, ο Kukkiwon άνοιξε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Taekwondo που στοχεύει στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών θεμελίων του συστήματος, διεξάγοντας έρευνα για την ιστορία και το πνεύμα του Taekwondo, αναπτύσσοντας τα Poomsae και ενεργοποιώντας το dojang.

Η προώθηση του αθλήματος και η ενσωμάτωσή του στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα είναι ένα από τα επιτεύγματα του οργανισμού αυτού.

 

Το Kukkiwon πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του Taekwondo ως πολιτιστικής βιομηχανίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κορέας εδώ και πολλά χρόνια.

 

Με όλα αυτά το Kukkiwon συνεισφέρει στη διάδοση του πνεύματος και της ιστορίας του Taekwondo αλλά και του Κορεάτικου πολιτισμού,  παγκοσμίως.

 

 

Αφήστε μια απάντηση